Call for papers: Jídlo a etika v kultuře a náboženství: historické, sociálněvědní a filosofické kontexty

Katedra filosofie a religionistiky srdečně zve vědce/kyně, aby podali/y příspěvky na konferenci Jídlo a etika v kultuře a náboženství: historické, sociálněvědní a filosofické kontexty

Jídlo. Základní potřeba každého z nás je od samého počátku lidského rodu přirozeně spjatá s širokou kulturní produkcí. Jídlo bylo a je předmětem celé řady pravidel, zákazů, nařízení a intelektuálních reflexí. Kolem jídla byly a jsou budovány komplexní symbolické systémy, informující o fungování kosmu a roli člověka v něm. Jídlo se tak stává důležitým objektem zájmu náboženských a spirituálních tradic po celém světě. Tento biologický i kulturní význam stravování zapříčinil, že jídlo je i politickým a etickým tématem. Kdo má mít moc nad obživou, přípravou jídla i jeho konzumací? Jaké formy obživy a nakládání s jídlem jsou legitimní a etické, a které nikoli? Na tyto i jiné otázky spojené s etikou jídla dávají rozliční aktéři různé, i navzájem konfliktní odpovědi. Jejich odpovědi přitom nevznikají odděleně od širších kulturních kontextů i náboženských, sociálních, politických a filosofických pozic. Mezinárodní konference Jídlo a etika v kultuře a náboženství: Historické, sociálně vědní a filosofi cké kontexty otevře otázky etizace výživy člověka v dějinách i současnosti. Do programu budou zařazeny příspěvky řešící vztahy jídla, náboženství a etiky z perspektivy nejrůznějších vědních oborů – religionistiky, antropologie, environmentálních studií, sociologie, filosofie, historie, přírodních věd a technických oborů, jako jsou zemědělství, lesnictví a dalších odvětví. Konference je otevřena i širší odborné veřejnosti.

Přijímáme abstrakty o maximálním rozsahu 300 slov v českém i anglickém jazyce. Své abstrakty můžete poslat do 31. 3. 2025 na e-mail foodandethics@gmail.com. Informace o přijetí: 12. 4. 2025.

Navrhované tematické linie:

  • Jídlo, způsoby obživy a jejich regulace v náboženství a kultuře v historii i současnosti
  • Ritualizace produkce a spotřeby jídla
  • Jídlo coby funkční symbol v náboženských i fi losofi ckých systémech
  • Zvíře na talíři? Vegetariánství, veganství a konzumace masa napříč společenskými, náboženskými a historickými kontexty
  • Filosofi cká a etická refl exe jídla, stravování a získávání potravin
  • Etické a politické aspekty technologií chovu hospodářských zvířat, lovu, zemědělství a zpracování potravin

Datum: 11-12. 6. 2025

Místo konání: Gočárova galerie, Automatické mlýny 1961, Pardubice

Kontaktní osoby: